Генерал Омельченко вимагає від Генпрокурора порушити кримінальне провадження щодо Володимира Зеленського

 

До Генерального прокурора України Ірини Венедіктової із заявою офіційно звернувся народний депутат Верховної Ради 2-6 скликань, генерал-лейтенант, почесний голова Спілки офіцерів України, Герой України Григорій Омельченко.

Йдеться про події на Софійській площі у Києві 24 серпня під час офіційного святкування Дня Незалежності України за участю керівництва держави. На думку Григорія Омельченка, президентом України Володимиром Зеленським було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.338 КК України. Цитуємо:

Ходити по Державному Прапору України змушені були і особи, які брали участь у церемоніальних заходах, а також ті, яких Володимир Зеленський запрошував до себе для вручення державних нагород.

Григорій Омельченко зазначає у зверненні:

У заяві генерала Омельченка до Генерального прокурора йдеться також і про таке:

Омельченко нагадує, що наруга над державними символами карається штрафом або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до двох років.

Є приклади. Так, 5 серпня 2020 року Маньківський районний суд Черкаської області виніс вирок  особі, яка перебуваючи в нетверезому стані, вчинила публічну наругу над Державним Прапором України, що був вивішений біля входу центральної районної лікарні. Обвинувачений зламав древко, перерізав  полотнище Державного Прапору навпіл, після чого одну частину стягу викинув на землю, в іншу до сміттєвого баку. Суд визнав його винним у вчинені злочину, передбаченого ч.1 ст. 338 КК і присудив йому покарання у вигляді штрафу 17 тис. грн.

У вересні 2017 року в Кривому Розі 38-річний чоловік, раніше судимий, будучи в нетверезому стані зірвав Державний Прапор, який висів на балконі багатоквартирного будинку і кинув його на землю. Суд визнав його винним у нарузі над державним символом. Проте засуджений втік і переховувався від судових органів. У серпні 2019 року він був затриманий і апеляційний суд Дніпропетровської області  визначив йому покарання з урахуванням втечі – 3 роки і 1 місяць позбавлення волі.

На думку генерала Омельченка, “обставини вчинення президентом України Володимиром Зеленським діянь, які мають ознаки злочину, передбаченого ч.1 с. 338 КК України, є очевидні”.

Омельченко заявляє: “… Під час досудового слідства необхідно встановити автора (ініціатора) ідеї встановлення на Софійській площі помосту, вкритого кольорами Державного Прапору України, якими мотивами він керувався і яку переслідував мету. Чи була погоджена з президентом Володимиром Зеленським ідея кольорів помосту як одного з державних символів України? Чи було це зроблено навмисно, щоб  зганьбити Україну на весь світ під час святкування 29-ї річниці Незалежності?”

Григорій Омельченко переконаний, що “покриття Софійської площі покриттям синього і жовтого кольорів, які символізують Державний Прапор України, було зроблено навмисно з провокативною метою – щоб ходити і топтати державний символ України”.

Він наголошує, що “порушення кримінального провадження і проведення розслідування не є обмеженням недоторканності Президента України”.

І вимагає від Генерального прокурора “невідкладно, але не пізніше 24 годин після оприлюднення  заяви про вчинення президентом України Володимиром Зеленським кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 338 КК України, внести відомості про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань, присвоїти номер кримінального провадження та розпочати розслідування”.

Фото на головній сторінці: пресслужба Президента України

Література, яка може Вас зацікавити:

ЗАЛИШЕНЕЦЬ. ВАСИЛЬ ШКЛЯР

ХАРАКТЕРНИК. ВАСИЛЬ ШКЛЯР.

ДІТЯМ ПРО КОЗАКІВ. КАЛЯНДРУК ТАРАС

ІСТОРІЯ ЗАПОРІЗЬКИХ КОЗАКІВ. ДМИТРО ЯВОРНИЦЬКИЙ.

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ КОЗАЦТВА. ЛИЦАРІ СОНЦЯ. ОЛЕКСАНДР СЕРЕДЮК.

ВЕЛИКИЙ КОД УКРАЇНИ – РУСІ. СЕРГІЙ ПІДДУБНИЙ.

НА РОЗДОРІЖЖІ. ЯРОСЛАВ ОРІОН

БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. ПРОСПЕР МЕРІМЕ

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ-РУСІ. МИКОЛА АРКАС

ОПИС УКРАЇНИ. ГІЙОМ ЛЕВАССЕР ДЕ БОПЛАН

УКРАЇНСЬКА МОВА – МОВА ВІЛЬНИХ ЛЮДЕЙ. ПІДДУБНИЙ СЕРГІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap