МІСЦЯ СИЛИ. КОДАЧОК.

Можна по різному відноситися до давніх міфів та легенд. Проте острів Кодачок змусив багатьох вчених визнати, що міфи –  це не просто вигадки наших предків, а справжня історія нашого краю.

І саме вони допомагають пролити світло на минуле людства.

При вивченні кам’янистого покрову острова Кодачок з’ясувалося, що деяке каміння має вік більше 3,5 мільярдів років. Дана територія земної кори з’явилася однією з перших на нашій Планеті. Адже Земля в той період була покрита магмою і тільки на окремих частинах поступово починався процес охолодження і затвердіння.  Вважається, що першим утворився саме український кристалічний щит.

Також на острові були знайдені  сліди древніх атлантів, скелети людей-гігантів, зріст яких досягав трьох метрів. В 19 столітті археологу Яворницькому Д.І.  навіть вдалося знайти кілька таких поховань. Але ця знахідка дуже злякала царську владу, яка доклала величезних зусиль, щоб приховати цей неймовірний факт. Згодом суспільству повідомили, що останки не вдалося вивчити, оскільки  вони розсипалися під час розкопок.

Кожен другий камінь тут покритий піктограмами, давньою символікою та написами.

Саме цей острів згадується у «Махабхараті» (як острів Індира) чи в працях Геродота (місце, де Геракл зустрічається зі змієподібною Богинею та зароджується перше поселення скіфів).

За нашими переказами, тут було поле батька Ора, якому Боги дали зерно для людей, і тут наші предки вперше почали обробляти землю і вирощувати пшеницю. Слід зазначити дуже дивний факт, територія в цьому місці ніколи не заростає.

Якщо ж говорити про містичну історію Кодака – то саме тут був центр культу Дажбога, Бога Сонця. Люди помітили, що між островом та сушею постійно з’являються веселки, що ніби місток їх поєднує. І вбачали в цьому знак вищих сил.

При нанесенні  і  з’єднанні на карті Євразії координат відомих капищ, виходить восьмикутна зірка,  в центрі якої буде український острів. Фактично – це світова система, яка складається з 24 ключових капищ та 36 святилищ між ними.

До себе не може не привернути увагу  Ложе царів –  великий, плаский камінь з поглибленням всередині. Саме сюди приїжджали скіфські та арійські царі для проведення церемонії зачаття дітей. Вони вірили, що духи наших предків не зникають після смерті і за бажанням – можуть втілюватися у нащадках. Саме тому правителі приїжджали сюди в дні Рівнодення і Сонцестояння, щоб звершити не лише фізіологічний, але й духовний акт, під час якого закликали ту душу і ті здібності, які хотіли втілити у своїй дитині.  

Прославився цей острів і за часів козацтва. В тому числі він згадується у праці Гійома де Боплана «Опис України». Він проектував Кодацьку фортецю.

За легендами тут проходили навчання та посвята характерників, які могли проводитися лише в особливих, сакральних місцях. На острові навіть збереглася кам’яна ніша, де вони лежали, маючи відчути вібрації землі, набратися сили та прийняти знання від Богів.   Невмираки (так ще називали характерників) мали чудесну силу, могли звоювати будь-якого ворога, залишаючись неушкодженими, спіймати кулю чи ядро, використавши її проти суперника, вміли відводити очі ворогам чи ману напускати, перекидатися на тварин чи змінювати подобу на іншу людину. Вміли чаклувати та лікувати навіть найстрашніші рани.

Один з найвідоміших прикладів – Іван Сірко, який за своє життя провів 55 боїв, не зазнавши поразки. Казали, що він жив 210 років і знав рецепт живої води, міг перетворитися на тварину чи рослину, міг плавати по Дніпру на простеленому сукні.  І Кодачок – був одним з улюблених місць Сірка, навіть скеля там є, названа його іменем. А ще кажуть, що зароблене козаками золото в походах, Сірко заховав на цьому острові, та доручив його стерегти Королю зміїв. Скарб цей заговорений і побачити його можуть тільки кровні родичі тих козаків, які скарб ховали і заговорювали. А як хто інший  знайде – то не жити йому після цього на білому світі.

В Україні є стара легенда. Коли настане найважча година, і нікому вже буде встати ні за правду, ні за Землю, ні за Богів наших, тоді розкриються могили і прийдуть з небуття невмираки, Воїни Меча і Духа – ті, хто поклав голову за святі речі. Через них всі і врятуються.

І може це не легенда? Може це втілення віри наших предків, що духи пращурів втілюються в нащадках і приходять знову, щоб змінити хід подій?

З плином часу, все змінюється, і людина руйнує спадщину минулого. То тут зберігали порох і відбулося багато вибухів, то Сталін наказав засипати всі підземні печери, а то, будуючи Дніпровську ГЕС, знищили безліч островів та порогів. Зараз Кодачок притягує різноманітних представників чорної та білої магії, хтось відноситься бережно до природи острова, а хтось – намагається забрати з собою його частинки, не розуміючи, що забравши навіть один камінець з сакральними символами, – руйнується цілісність всієї системи.

Тож бережімо можливість  насолоджуватися чарівними краєвидами  островів на Дніпрі, що наче намисто прикрашають Богиню Дану!

Підготувала матеріал Золотоволоска.

Схоже за темою:

МІСЦЯ СИЛИ. ТУСТАНЬ.

МІСЦЯ СИЛИ. КАМ’ЯНЕ СЕЛО.

МІСЦЯ СИЛИ. БОГИТ.

One Comment

  1. Олексій

    саме з цього острову починаються місця сили з неімовірною енергетикою по обидва берега Дніпра-Славути.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap