70 років від дня народження художника-просвітника Віктора Крижанівського

70 років від дня народження художника-просвітника Віктора Крижанівського.

70 років тому народився український художник, професор, доктор філософії Віктор Володимирович Крижанівський. Його творчий доробок понад 1 200 художніх полотен, велетенські настінні мурали  в культових спорудах, його картинами ілюстровано сотні вітчизняних та іноземних видань. Він той, хто «проростив» своїми пензлями й фарбами світоглядне «Дерево Життя» про яке тепер знімають телевізійні передачі та фільми, а всесвітня енциклопедія Вікіпедія занесла цей мистецький шедевр у свою бібліотеку зображень для представлення слов’янської міфології та древніх універсальних символів.

Віктор Крижанівський народився 12 травня 1950 р. в с. Заячівка, Волинської обл. Про своє дитинство згадував: «У мене було три іграшки: перша це машинка, яку батько зробив. Колеса з березового поліна, а кузов і кабіну збив з дощечок із сосни. Я возив нею пісок, бурчав і уявляв себе водієм самохвалу. Друга – коник, на якого я сідав і гойдався, грива і хвіст були справжніми: з колгоспного коня, – зробив батько. Третя: мама купила мені півника з пластмаси на 5-річчя іменин, я бігав з ним по вулиці і кукурікав… І кульгавий дід Федір, що був бригадиром колгоспу, зі злістю випалив: – що ти з тим півнем «як циган з бороною…». Я не знав, що воно таке, але відчув якусь ворожу енергію до мене і засмутився, більше не бігав… Багато часу проводив на вишні, в білій сорочці і штанцях з латками на колінах, а наді мною гудуть бджоли і я, як та бджола, збираю нектар для свого майбутнього життя, щоб потім медом віддати задарма щиро людям…».   

Військову службу пройшов на Північному флоті. Він моряк-підводник, бував в різних країнах, пройшов сувору школу морських доріг. Потім – робітник заводу «Арсенал» ім. В.І. Леніна, пізнав робочу спеціальність, бувши фрезерувальником четвертого розряду. З його рук вийшли унікальні запчастини авіаційної техніки. Мистецтвом займався паралельно, відвідував образотворчі студії. У 1968 р. навчався в студії при Московському художньому училищі, 1969-70 рр. вчився в образотворчій студії при Будинку моряка в Сєвєроморську. 1972-76 рр.  пройшов школу студії Жовтневого палацу культури м. Києва. В 1976 р. вступив в  Київський державний художній інститут на графічний факультет.   

В 1980 р. організував персональну виставку 50 робіт в Будинку культури заводу «Арсенал», яка мала успіх у керівництва та робітників заводу. В цьому ж році митець розпочинає спілкування з всесвітньовідомим дослідником слов’янської культури та історії Древньої Русі, академіком Борисом Рибаковим, від якого отримує знання та запал на відновлення втрачених знань мудрих предків. Тема майбутньої дипломної роботи, яку він захищає у 1982 році, вже пов’язана з історією. «Стародавній Київ» – з такою темою він захищається на відмінно. Після такого успіху йому пропонують залишитися на викладацькій роботі в художньому інституті, що він і робить. 

(Рис. 1) Дипломна робота Віктора Крижанівського«Стародавній Київ» (1982 р.)

(Рис. 2) Дипломна робота Віктора Крижанівського«Стародавній Київ» (1982 р.)

За блискучі серії художніх робіт «Сторінки Переяславської ради» (1984–1985 рр.), «Шевченко у Петербурзі» (1986 р.), «Біль попередження» (1987 р.) та  самовіддану роботу в Київському художньому інституті, молодого та прозорливого митця запрошують до Національної спілки художників України де він стає невід’ємною складовою українського художнього бомонду.    

Разом з розвалом Радянської імперії в інформаційний простір України стали проникати раніше табуйовані книги, автентичні джерела прадавньої української віри, з’являються перші публікації «Дощечок Ізенбека». Віктор Крижанівський, чи не єдиний митець на весь слов’янський світ, який одразу береться за мистецьку реконструкцію образів Богів, їхніх культів, долучається до скульптурних втілень як консультант. Падіння інформаційної завіси надало митцю ковток свіжого повітря.

(Рис. 3) Картина Бог Род. Експонується в Національному музеї історії України (1 поверх, зал № 5)  

Його картини починають купувати музеї, деякі перетинають океан їдучі в приватні колекції до США, інші їдуть до Росії. Багато картин щиро даруються людям заради тепла та любові, яку художник ширив своїми роботами.

В 2000 р. Віктор Крижанівський втілює в життя одну зі своїх заповітних мрій – запалює Вогонь Пращурів під священним «Деревом Життям», яке він проростив власним художнім генієм. Тонке розуміння нашої духовної спадщини, оригінальний художній задум та допомога київського професора Володимира Перегінця породжує шедевр культури, – настінний мурал художника Крижанівського, який стає культовим.   

(Рис. 4) Фрагмент настінного розпису «Дерево Життя» в ДЦ «Релігія Природи» (Акрил, 2000 р.)

Відкриття картини «Дерево Життя» чи «Світове Дерево» якраз на стику двох тисячоліть було святом української душі, підтвердженням того, що Україна може стати естетичною й духовно величиною у світі. Сам Віктор Крижанівський запаливши священне багаття на відкритті «Дерева», проголосив: «Прийде час і кожен листок Дерева Життя стане сторінкою священного писання, коли душа навчиться читати».       

У 2007 році Кінгстонський університет США, після трирічного навчання, присвоїв художнику Крижанівському звання доктора філософії образотворчого мистецтва за значний внесок у висвітленні міфології слов’янських народів.  В тому ж 2007 р. Сонцеслав (псевдо митця) виконав художній проект у Святині (храмі) Різдва Лева Силенка в селі Богоявленському, Олександрійського району, Кіровоградської області. Цей храм Рідної Віри споруджений на батьківській землі засновника Рунвіри. 

Віктор Крижанівський влаштовує персональні виставки, працює керівником Академічної дитячої студії образотворчого мистецтва, подорожує за кордон в пошуках автентичних джерел Предківської Віри, входив в оргкомітет науково-практичної конференції «Буття Українців», створює культурологічний проект практично-етнічного Центру «Вівтар Матері» ім. А. Малишка, бере активну участь у телевізійних телепередачах та робить ще багато чого, що не могло бути під силу непросвітленій людині. Та скільки ще він хотів зробити для України! Але трагедія його обірваного життя є загальною рисою життя й посмертя багатьох великих ідеологів, духовних лідерів, які поклали себе на вівтар суспільних перетворень. Такі люди увіковічуються, а не вбиваються.

І провідною зорею тепер світитиме поряд з відродженням прадавньої релігійної культури образ великого українця, великого художника Віктора Крижанівського. Нехай буде освітлена дорога правди по якій пройшов художник-просвітник Сонцем та Зорями Українського Неба.  

Завалій Олександр

Картини Віктора Крижанівського можна замовити тут.

Комплект 15 плакатів із зображеннями Рідних Українських Богів. Автор – Віктор Крижанівський (Сонцеслав)

Книга для майбутніх художниківі. Замовити можна тут.

ПРО МАЛЯРСТВО. ВАЛЕРІЙ МАРЧАК

One Comment

  1. ВолодиМИР

    Круті Картини!!! + Нове: “Чому безлад в США?” тощо!.. З Точки Зору Духовних Законів Буття!!!

    “Не чіпайте Україну, бо буде ще гірше!”
    Ясновидець Петро Утвенко сказав що через Зеленського діють Сили і знаки були – попередження:
    – Меркель (Євросоюз, яким по суті поки що вона управляє) трясло,
    – Трамп (Америка розділилася дуже сильно – “Не чіпайте Україну, бо буде ще гірше!”
    Зараз мають коронавірус і це тільки початок)!..

    Хочете взнати більше?..

    Тоді до Роботи (волонтерство так за волонтерство):

    1. Підписатися на канал “ВолодиМИР СТЕШЕНКО” – це дуже просто, ось посилання: https://bit.ly/2TZueIe
    Тоді зможете взнавати у перших рядах про мудрі поради як стати здоровим, успішним, заможним!..

    СіЄмо ДобрО – РОДить ЩастЯ!..
    Проект “ДРУГ” для людей…
    Кожен має ПРАВо на творчість, яку він особисто осягає!.. 🙂

    2. Поширити Цей Пост
    https://www.facebook.com/VolodyMYR.STESHENKO/posts/1170848413265268
    в Групах і серед Друзів!!!
    Чим більше буде Поширень і підписок на Канал (>+100), тим швидше вийде відео…

    А поки подивіться короткий фільм про Град і Грозу та Голову Планети:
    https://youtu.be/X83qogewqQw
    Задавайте Запитання, приймайте Участь в Опитуванні!..
    Друзі, бажано підписатися на канал і натиснути Дзвіночок щоби надалі нічого не пропустити, бо буде чимало цінного та корисного з часом!.. 🙂

    +Див. Петро Утвенко. Пророцтво:
    https://youtu.be/5F_LmIXTJe8

    Зараз межа – Україна під ЗАХИСТОМ СИЛ ПРИРОДИ і НАДПРИРОДИ!!!
    Люди безсилі щось змінити!

    +Коменти:
    https://www.facebook.com/VolodyMYR.STESHENKO/posts/1170848413265268

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap