Великий Велесів день 11 лютого: традиції, прикмети та значення свята

11 лютого українці раніше святкували Великий Велесів день, який за теперішнім календарем припадає на 24 лютого. Проте, з прийняттям християнства, змін зазнало і значення свята: його почали називати Днем святого Власа (одне з імен Велеса). За легендою, був такий християнський мученик, якого вважали заступником звірів. Про справжнє походження свята, його традиції та прикмети — читайте далі.

Великий Велесів день 11 лютого

11 лютого «Велес збиває ріг зимі».


Це свято має далеке дохристиянське коріння і стосується воно одного з найдавніших та найбільш шанованих Богів на території України. Великий ідол Велесу раніше стояв у центрі Києва, на Подолі. Проте, з прийняттям християнства — ідола знесли.
Попри це, легенди та згадки про Велеса все ж збереглися й до нашого часу. Він завжди був унікальним божеством та вирізнявся поміж інших, адже, його сила проявляється у всіх трьох світах: Яві, Наві та Праві. Якщо інші божества ділилися на «світлих» та «темних», то у Велеса були властивості обох сторін. Також, він мав змогу переходити між нашим світом і потойбічним.
У Яві він посідає місце Заступника худоби та Живої природи. У Праві він Бог Вищої Мудрості та Заступник Волхвів, а у Наві — Підземний та Підводний Владика, Володар Підземного Царства. Більше про Бога Велеса можна прочитати тут: https://vsviti.com.ua/interesting/mystery/77459.

Що робили наші предки у Велесів день?

Готувалися до нього завчасно, наливали у глечики тепле молоко — як піднесення Велесу. Прикрашали сушеним листям оселю, стелили хутро у вітальні. В цей день проводилися обрядові дійства на капищі біля ідола.
Жінки пили в цей день медовуху, а ще, могли символічно «бити» чоловіків, мовляв, щоби ті слухняні були. Єдина заборона цього свята: на телятину та яловичину — це м’ясо їсти чи готувати не можна. Адже, велика рогата худоба — це тотемні тварини Велеса.

Прикмети та приказки 11 лютого

«Проллє Влас масельце на дороги — пора зимі налягти на ноги».
Наші предки ще до Стрітення починали слідкувати за погодою, а саме — 11 лютого. Якщо на Велеса теплий день, то й весна буде ранньою і теплою.
Вважалося, що цього дня всі сни віщі, тож, треба запам’ятовувати, що приснилося. Вдалим вважали день для лікування, адже тоді сам Велес допомагає подолати хворобу.

Автор: Вікторія Демидюк

Нас можна читати у Твіттері: https://twitter.com/Nwrq6rwLYVxnfJq

Література, яку можна замовити тут:

Велесова Книга. Волховник.

Волховник: Правослов Рідної Віри.

Роде наш красний.

Українські магічні замовляння.

Рідна читанка.

Борек і Боги слов’ян.

Рідні свята в Колі Сварожому : сценарії виховних заходів.

Якщо у Вас виникли проблеми з замовленням, зателефонуйте, будь ласка, +380995447701 для оформлення замовлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap