Опіум для народу

Християнство думає, що воно поглинуло язичництво, замінивши його обряди своїми. Але фактично це язичництво проковтнуло християнство, залишивши від останнього тільки порожню оболонку

Після культу мощей церковна влада стала вводити культ зображень святих. Спочатку це було зроблено тільки для того, щоб допомогти язичникам пристосуватися до християнства. Ті звикли до антропоморфних Богів і міфологічних героїв, а тут бачили перед собою на іконі щось схоже, просто називалося це по-іншому: не “герой», а «святий»

Це як цуценя до нового місця годування привчати. Сьогодні трохи відсунув миску, завтра ще трохи. Непомітно… Церковні ієрархи думали обхитрити народ такими підмінами. Але народ обхитрив їх – язичники, увійшовши в християнство, оязичили його собою. Вони стали поклонятися намальованим дошкам, як раніше поклонялися своїм дерев’яним ідолам. Перед дошками ставили світильники і приносили їм жертви (курили біля зображень ладан). Тобто поводилися один в один як в язичницьких храмах. Ну і чорт з ними, міркували попи! Головне, щоб гроші приносили сюди, а не туди.

Саме тоді і відбулася спеціалізація християнських святих по типу язичницьких Божеств. Звертатися до Бога тепер стало можна не тільки безпосередньо, а й через «заступників» – св. Георгія, св. Миколи та ін. Процес розширення небесної ієрархії і її бюрократизації йшов повним ходом! Церковники вже на всіх парах рухалися назустріч своїй пастві. Новоявлені святі придумувалися буквально відразу для заміщення звичних парафіянам язичницьких свят.

Доходило до смішного. У Римській імперії громадяни з задоволенням святкували Новий рік, який наступав тоді 7 березня. При цьому люди вітали один одного: «Бажаю постійного щастя!» На латині це звучало так: «Перпетуум феліцітателем!» І що ви думаєте? На 7 березня хитрі церковники призначили свято двох святих – Перпетуї і Феліцітата!

… За часів Епохи Просвітництва прогресивні мислителі стали дорікати церкві у вигадках і вимагали зізнатися в підробках. Католицька церква відмовчувалася кілька століть. І тільки в шістдесятих роках минулого століття покаялася в гріхах. Церква вибачилася за інквізицію, за переслідування освіти і за фальсифікацію святих. Був оголошений повний список «лівих» святих, в числі яких опинилися такі “стовпи церкви”, як Микола Чудотворець, Катерина Великомучениця, Великомучениця Варвара та ін. Католики визнали підроблення. А ось православ’я не ризикнуло зробити цей чесний крок. І тому в Україні простодушні віруючі і досі відзначають свята вигаданих святих.

Знаменита християнська Трійця теж є не чим іншим, як язичницьким похідним. Читачеві, далекому від релігії, потрібно, напевно, прояснити, що це таке. Догмат про Трійцю – алогічний і внутрішньо суперечливий наслідок внутрішньоцерковних розборок і компромісів.

Олександр Ніконов “Опіум для народу”

Література, яка може Вас зацікавити:

МАГА ВІРА. ЛЕВ СИЛЕНКО 

ГІСТЬ З ХРАМУ ПРЕДКІВ. ЛЕВ СИЛЕНКО

ПЕРЕОЦІНКА ДУХОВНОЇ ВАРТОСТИ. ЛЕВ СИЛЕНКО

МУДРІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ. НАУКА РУНВІРИ. Л. СИЛЕНКО

УЧИТЕЛЬ СИЛЕНКО: ЙОГО РОДОВІД, ЖИТТЯ І ВІРА В ДАЖБОГА

ВЕЛЕСОВА КНИГА. СЕРГІЙ ПІДДУБНИЙ.

МОЛИТВА ДО ДАЖБОГА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap